Zweefvliegen vanaf Gilze Rijen, Noord-Brabant

Vliegopleiding

Het begint met de Elementaire Zweefvlieg Opleiding (EVO)

Deze opleiding bestaat uit 2-3 ochtenden theorieles en een examen. Daarnaast met name heel veel vliegen met een instructeur. Gemiddeld kost dit gedeelte van de opleiding 50-150 starts. Afhankelijk van onder meer leeftijd, ervaring en regelmaat dat je komt vliegen. Op een gemiddelde volledige vliegdag proberen we elke leerling 4-6 starts te laten maken. Je bent dan van 9 uur in de ochtend tot 7 uur ’s-avonds onder de pannen. Kom je alleen een ochtend vliegen dan zal je soms met 2 starts genoegen moeten nemen. Daarom stimuleren we je de hele dag te komen vliegen.

ASK-21 jouw opleidingsvliegtuig

Daarnaast hebben we een basis simulator te beschikking. Die we aan het begin van de dag en op niet vliegbare dagen gebruiken. Dit is een zeer efficiënte manier om je te introduceren bij bepaalde oefeningen. En we zien bij leerlingen die de simulator omarmen een 30% versnelling in de opleiding. We vliegen in het weekend en op feestdagen en proberen ook minimaal een avond in de week te vliegen tijdens de zomertijd. Met name frequent vliegen tijdens je opleiding zorgt ervoor dat je minder starts nodig hebt voor de EVO. We raden je dan ook aan om minimaal 1 weekend dag voor het zweefvliegen te reserveren.

Hint: Op zondagen is het altijd rustiger

Het tweede deel van de EVO is het Solo vliegen. Je vliegt eerst solo op de opleidingstweezitter en gaat na een aantal solo starts over op onze eenzitter de LS-4. Je verhoogt elke vlucht je standaard en voert onder toeziend oog van een instructeur op de grond alle oefeningen die je in het eerste gedeelte met instructeur hebt gehad nogmaals solo uit. Deze fase duurt tussen de 50 en 100 starts. Je eindigt dit gedeelte van de opleiding met een reeks van 5 precisie landingen.

Dit is voor de meesten het moment dat je ook aan een nieuw theorie hoofdstuk gaat beginnen. Theorie LAPL(S) / SPL. Dit is stof die je dient te beheersen voordat je op praktisch examen gaat. Het bestaat uit 9 vakken gebundeld in 6 examens. Deze worden drie keer per jaar centraal in Utrecht gehouden. Heb je de 6 examens compleet en het hieronder genoemde VVO1 deel mag je op voor je praktijk examen!

Meer over de theorie vind je op deze pagina: STEBZ/GLC THEORIE

VOORTGEZETTE VLIEGOPLEIDING 1 (VVO1)

Nadat je solo bent gegaan richt je je, nog altijd onder toezicht, op de Voortgezette VliegOpleiding 1 (VVO1). Je vliegt solo op onze eenzitters (LS-4) en doet regelmatig oefeningen met een instructeur op een tweezitter. Je houdt je onder meer bezig met steile (wissel)bochten, slipnaderingen, bijzondere figuren en situaties. Dit om je niveau zo te verhogen dat je in alle omstandigheden weet hoe je een zweefvliegtuig veilig kan besturen en landen. Deze fase duurt tussen de 80 en 150 starts. Zijn alle oefeningen afgetekend en heb je je theorie certificaten compleet dan mag je een oefen-examen doen. Wordt daar het niveau voldoende hoog beoordeeld volgt het daadwerkelijke praktijk examen.

Om je brevet (LAPL(S) / SPL) daadwerkelijk aan te vragen dien je nog een overland te maken van 50 km solo of 100 km met een instructeur. Hierover lees je meer in de VVO2 opleiding.

VOORTGEZETTE VLIEGOPLEIDING 2 (VVO2)

Sinds de invoering van EASA regelgeving zijn er een paar zaken veranderd. Een daarvan was de manier waarop je je theorie certificaten haalt. De andere hoe je je brevet behaald. Een extra eis binnen EASA is dat je een overland moet maken voordat je je brevet haalt. Dit kan of samen met een instructeur en moet dan minimaal 100 km zijn of alleen en dan is 50 km voldoende. De VVO2 cursus geeft je theorie- en praktijkinzichten mee om je eerste overland goed en veilig uit te voeren. Je vaardigheden op het gebied van thermiekvliegen worden verder verfijnd, vluchtplanning wordt besproken en de beperkingen en mogelijkheden van het luchtruim weergegeven. Daarnaast wordt je Meteo(Weer)kennis verder verhoogd en word je begeleid bij je eerste overlandvluchten.

ph1031.jpg
LS6, prestatie eenzitter met flaps

RESULTAAT

Al met al kun je deze opleiding tot en met VVO2 in anderhalf jaar doorlopen. Begin je in maart, dan heb je in de zomer van het jaar erop je brevet en eerste overlandjes gevlogen. Wel moet je hiervoor veel tijd vrijmaken. Minimaal 1 weekend dag per week en liefst de mogelijkheid ook een avond door de week. Daarnaast is de theorie goed te doen maar zul je er wel echt voor moeten studeren. Het merendeel van de leerlingen haalt hun brevet binnen 2 1/2 jaar.

In het gehele opleidingstraject hebben we voortgangsgesprekken zodat je weet waar je staat en wat de volgende stappen zijn. Ons doel als vereniging en van onze instructeurs is om nieuwe gebrevetteerde zweefvliegers af te leveren die daarna nog jaren met veel plezier en enthousiasme vliegen bij onze vereniging of elders.

Nu is het tijd je in te schrijven! Je interesse maak je kenbaar door dit formulier in te vullen (Je zit dan nog nergens aan vast). De kosten van een lidmaatschap vind je hier terug.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Sitemap

© 2025 GLC Illustrious